Šport in lokalne volitve

Bližajo se lokalne volitve 2018, zato smo v FK Siliko z zanimanjem poiskali in pregledali programe kandidatov za župana ter preverili, kakšno vizijo in načrte imajo v povezavi s športom in rekreacijo na Vrhniki.

Daniel Cukjati

Moja velika ljubezen je šport. Šport, ki mladim omogoča zdrav razvoj, ostalim pa sprostitev in zdrav način življenja. Zaradi dobrega dela šole in športnih društev ter tudi zaradi našega programa (Poletni vklop) nam to delno uspeva. Kvalitetnemu delu z mladimi pa ne sledi razvoj infrastrukture, ki bi zadoščala današnjim trendom. Vrhnika nima nekega jasnega centra, kot ga poznajo nekatera mesta. In zakaj ne bi center postal naš športni park. Navsezadnje nas najbolj povezujejo ravno uspehi naših športnikov.

V desetih letih sodelovanja z občani, smo razvili idejno rešitev parka. Vizija je, da v parku ponudimo programe, ki so namenjeni vsem starostnim skupinam. Družina npr. obišče Športni park. Sin ima nogometni trening, hčerka rokometnega v novi dvorani pri OŠ Ivana Cankarja, oče partijo tenisa v rekreativni teniški ligi, mami pa obišče letno-zimski bazen s fitnesom, aerobiko in savno. Po koncu treninga se skupaj s prijatelji družijo na pijači v parku, kjer poslušajo živo glasbo mladih vrhniških Glasbenikov. V zimskem času pa na asfaltni ploščadi postavimo drsališče.

sportni park

INFRASTRUKTURA ZA DRUŽBENE DEJAVNOSTI:

V naslednjih letih bomo:
4. Uredili Športni park Vrhnika
5. Dogradili novo športno dvorano pri OŠ Ivana Cankarja
6. In športno rekreacijski center z ZIMSKO-LETNIM BAZENOM

PROGRAMI

Za dvig kvalitete delovanja prostovoljnih organizacij in občanov bomo:

1. Povečali sofinanciranja delovanja vrhniških društev (kulturna, športna, mladinska, turistično, gasilska)
2. Nadaljevali počitniške programe za otroke POLETNI, ZIMSKI in JESENSKI VKLOP

 

Peter Gabrovšek

Podpiral bom športno in kulturno dejavnost

Podpiral bom športna društva

Poleg razvijanja dodatnih preventivnih zdravstvenih programov bom podpiral razvoj športnih dejavnosti, ki so temelj zdravega načina življenja krajanov. Vse starostne skupine morajo imeti možnost rekreacije, zato jim moramo omogočiti učinkovito infrastrukturo in opremo (fitnes na prostem, urejene pohodne poti, urejene travnate površine, urejene telovadnice in dvorane ter ustrezna telovadna orodja). Na Vrhniki deluje preko 60 kakovostnih športnih društev, zato se nam za dober in raznolik program športa ni potrebno bati.

Skrbel bom za ureditev:
– kolesarskih, rekreacijskih in pohodniških poti
– ureditev dodatnih kolesarskih poti (Vrhnika–Horjul)
– postavitev klopi za počitek
– skrb za čiste in urejene pešpoti
– postavitev javnih WC-jev
– postavitev zunanjih rekreacijskih naprav

Ne tako daleč nazaj je bil statusni simbol Vrhnike tudi plavalni bazen. Menim, da ga lahko uporabljamo tudi v prihodnosti, v bližnji prihodnosti žal ne za kopanje, a na srečo je v okolici veliko možnosti za ureditev naravnih kopališč. Na kratek rok vidim bazen in prostor v okolici primeren za različne kulturne in kulinarične dogodke. Na zelenih površinah okoli bazena je treba postaviti otroška igrala za naše najmlajše in urediti športna igrišča (odbojka, badminton …) Prostore pod bazenom lahko preuredimo v garderobe za mlade športnike; v teh prostorih pa bi svoje znanje lahko izpopolnjevali tudi mladi glasbeniki. Pozimi bi del bazena lahko spremenili v drsališče, kar bi popestrilo božično-novoletne praznike.

Še naprej bom podpiral kulturna društva, ki v občini že vrsto let ustvarjajo kakovosten kulturni program. Dodatno pa bomo podpirali še alternativno kulturo, ki jo ustvarjajo predvsem mladi.

Zato je že predvidena ureditev kolesarske steze od Vrhnike do Horjula. Prebivalcem moramo omogočiti rekreacijo na urejenih sprehajalnih poteh. Te morajo biti speljane tako, da bodo v čistem okolju omogočale varne sprehode tako mladim družinam kot starejšim občanom. Poleg naprav za fitnes bomo ob teh poteh postavili tudi primerna otroška igrala in zadostno število klopi ter druge potrebne infrastrukture za najstarejše občane.

Vrhniko želim iz spalnega naselja preoblikovati v družabno središče za vse generacije. Trend urbanih središč narekuje, da poleg bivanja ljudem nudimo infrastrukturo za rekreacijo in zdravo sobivanje v povezavi s kulturnimi dogodki. Tako lahko vsak občan, mladi, starejši, najstniki, študentje najdejo svoj prostor v mestu.