Vse tri selekcije med prvimi tremi v Sloveniji!

Minilo nedeljo, 14. 6. se je v dvorani A M. Slomška odvilo še zadnje dejanje izredno uspešne sezone za naš mladi klub. V letošnjo sezono smo vstopili zmerno optimistični. Cilj članske ekipe je bila ponovno uvrstitev v polfinale državenga prvenstva, z mladinsko selekcijo smo želeli obraniti naslov državnih prvakov, medtem ko smo od fantov iz selekcije U17 želeli zgolj to, da v čim boljši luči predstavljajo vrhniški klub. Na koncu se je razpletlo sanjsko - vse tri naše selekcije so se uvrstile med tri najboljše v Sloveniji in s tem ponovile zgodovinski uspeh iz sezone 2018/19.

ČLANI

Članska ekipa je letos imela kar precejšnje težave v rednem delu tekmovanja. Znano je, da Mile Simeunović rad forsira mlade igralce in je tako letos, že tako mladi ekipi, aktivno priključil praktično pol ekipe igralcev iz selekcije U19. Kar šest se jih je udeleževalo tekem 1. SFL, pri čemer velja poudariti, da niso bili zgolj uvrščeni v zapisnik, temveč so imeli pomembno vlogo v rotacijah Mileta Simeunovića. V veliko klubih radi poudarjajo, da ogromno pozornosti dajejo mladim, a le redki jim nato tudi dejansko dajo priložnost dokazovanja in omogočijo omembe vredno minutažo na prvoligaški sceni. Medtem pa je, bodisi zaradi izostankov zaradi covid protokola, poškodb ali kartonov, na veliko tekmah v tej sezoni v povsem enakovredni minutaži igrala kar cela četvorka naših mladincev, ki si je tako nabirala več kot dragocene izkušnje.

Ni presenetljivo, da so zaradi tega nekoliko pešali tudi rezultati. Razumljivo, mladost in neizkušenost sta dostikrat botrovali napakam, ki so žal pogosto pripeljali do bolečih porazov. A, kot je Mile Simeunović po vsaki taki tekmi rad poudarjal, so ti porazi del šolanja in procesa dozorevanja igralcev, zato je potrebno vztrajati in biti potrpežljiv, da se vloženo zaupanje poplača.   

Primerjeva statističnih podatkov zadnjih treh sezon pokaže, da je bila problem, kot kaže, predvsem obramba. Če smo v sezoni 18/19 in 19/20 v povprečju prejeli 2,7 gola na tekmo, se je ta številka v sezoni 20/21 povzpela na 3,2 gola na tekmo. Še več, letos je moštvo končalo redni del tekmovanja celo z negativno gol razliko, saj je v povprečju zmoglo le 3,1 gola na tekmo. Po dveh sezonah, ko smo redni del prvenstva končali na visokem 4. mestu, smo tokrat Vrhničani trepetali praktično do zadnjega kroga rednega dela, ko so si fantje z zmago priborili 7. mesto in se uvrstili v končnico, kjer se je pa še enkrat več pokazalo, da naši mladi igralci prikažejo najboljše predstave, ko niso favoriti.

Prvi nasprotnik v četrtfinalu je bila sijajna ekipa Ptuja, ki nas je v rednem delu prvenstva dvakrat premagala in osvojila 20 točk več ter zasedla 2. mesto po rednem delu. Varovanci Mileta Simeunovića so iz tega dvoboja napredovali presenetljivo gladko v dveh tekmah (četrtfinale se igra na dve dobljeni zmagi) s skupnim rezultatom 8:3. V polfinalu jih je nato čakala močno favorizirana ekipa Litije, okrepljena z Brazilci, a kaj hitro se je pokazalo, da bo ekipa Silika veliko trši zalogaj, kot je to bilo za pričakovati. Na koncu je odločala peta tekma (polfinale se igra na tri dobljene zmage), na kateri so Litijani naposled le zasluženo in srečno odnesli minimalno zmago z 1:0 in se uvrstili v veliki finale.

Sledil je še sklepni del sezone in dvoboj proti FC Bronx za končno tretje mesto. V dokaj izenačenem dvoboju so varovanci Mileta Simeunovića v zadnjih dveh minutah povratne tekme uprizorili epski preobrat in se veselili zmage na Škofijah ter končnega tretjega mesta, kar je naravnost fantastičen uspeh za tako mlado ekipo.

U19

Kaj reči za fenomenalno ekipo mladincev, ki je suvereno in premočno obranila naslov državnih prvakov iz sezone 2018/19 (lanska sezona se zaradi covida ni končala, čeprav so naši mladinci že bili uvrščeni v finale). Že od samega začetka je naša ekipa veljala za enega od favoritov prvenstva, saj je v zadnjih treh letih doživela zgolj dva tesna poraza, zadnjega 19. 2. 2020. Kljub nikoli močnejši ligi U19, kar nekaj fantov vodilnih ekip namreč igra tudi v 1. SFL, se je ekipa Elvisa Behrića sprehodila skozi redni del in se kot prvouvrščena ekipa uvrstila neposredno v polfinale državnega prvenstva. V polfinalu so najprej odpravili odlično ekipo Meteorplasta ter se nato v finalu pomerili z ekipo Bronx iz Škofij. Odločitev o prvaku je praktično padla že na prvi tekmi, ki so jo naši mladinci, ob petih neizkoriščenih 10-metrovkah, vseeno dobili premočno z rezultatom 7:2, tako da je bila povratna tekma bolj ali manj samo še formalnost in uvertura v veliko slavje pred polnimi tribunami.   

u19

U17

Mogoče je še največje presenečenje uprizorila selekcija U17, od katere ob začetku sezone res nismo imeli veliko pričakovanj. Vendarle pa se je ekipa Roka Železnika med prekinitvijo prvenstva (covid) uspela pomembno okrepiti, tako da je v nadaljevanju nanizala serijo dobrih rezultatov in na koncu osvojila fenomenalno 3. mesto.

Ob tem velja posebej izpostaviti Toda Ciuho in Žigo Franka, ki si bosta letošnjo sezono dodobra zapomnila, saj sta jo končala kar s tremi pokali v rokah. Tod kot pomočnik trenerja v selekciji U17 in igralec pri selekciji U19 in članih, ter Žiga kot kapetan selekcije U17 in igralec v U19, pri svojih rosnih 16 letih pa je letos debitiral tudi v 1. SFL.

u17

Ob koncu lahko mirno ugotovimo, da so bili cilji za letošnjo sezono več kot izpolnjeni, čeprav še sredi sezone še zdaleč ni zgledalo tako. Članska ekipa je igrala v močno pomlajeni sestavi, a kljub temu ponovila zgodovinski uspeh iz sezone 2018/19 in se še drugič uvrstila na visoko 3. mesto. Še posebej smo veseli zaradi izkazanega napredka našega podmladka, ki je upravičil zaupanje in predvsem v končnici navdušil futsal javnost. Če morebiti kdo pred sezono še ni poznal priimke Ciuha, Suban, Vesel, Janež, Kavčič, to zagotovo ne drži več. Nikakor pa ne gre spregledati, da je s sijajnimi igrami v dresu Silika v letošnji sezoni novi reprezentant Slovenije postal naš Nikola Jandrić. Največji uspeh je seveda priredila ekipa U19, ki je obranila naslov prvaka, medtem ko je selekcija U17, navkljub manjšim pričakovanjem, zasedla visoko 3. mesto v državi. S temi uspehi smo, če si lahko dovolimo nekaj neskromnosti, nedvomno eden najbolj uspešnih futsal klubov to sezono v Sloveniji.

Ob tem smo posebej ponosni tudi na delo, ki smo ga opravili za popularizacijo futsala v Sloveniji. V sezoni, ko tekme niso mogli spremljati gledalci, smo pripravili 11 prenosov tekem s pomočjo profesionalne produkcije DK Pictures in ob komentarju Žige Ikiča ter tako pripeljali futsal v domove naših navijačev in simpatizerjev, če že oni niso mogli v dvorano.   

Nenazadnje pa moramo omeniti in se zahvaliti tudi našim neprecenljivim sponzorjem, predvsem podjetju Siliko, brez katerih nič od tega ne bi bilo mogoče.

Sledi poletni premor, med katerim boste kar nekaj naših igralcev lahko spremljali v Siliko poletni ligi, ki bo potekala v športnem parku čez poletje. Jeseni štartamo v novo sezono, v katero lahko upravičeno zremo optimistično.

Ostanite zdravi, želimo vam prijetno poletje in se vidimo jeseni v Slomšku!