Čas je na njihovi strani

17. in 18. 2. je v Termah Olimia v Podčetrku potekal zaključni turnir pokalnega tekmovanja, na katerega se je uvrstila tudi vrhniška ekipa Silika. Žreb je določil, da so se v polfinalu pomerili z daleč najboljšo ekipo v Sloveniji v zadnjih letih, FC Dobovec, ki s kopico izkušenih domačih reprezentantov, okrepljenih s kakovostnimi in prekaljenimi tujci s Hrvaške, Brazilije in Kolumbije, po trenutnem UEFA rankingu sodi celo med 16 najboljših moštev na stari celini.

Po epski bitki v eni izmed najbolj spektakularnih tekem sploh v zadnjih letih, v kateri se je Siliko dvakrat »vrnil iz mrtvih«, se je po golu kapetana Nikole Jandrića nekaj sekund pred koncem tekma končala z neverjetnih 7:7. O finalistu zaključnega turnirja so tako odločale šestmetrovke, kjer so bili srečnejši in spretnejši aktualni državni prvaki iz Dobovca ter se tako oddolžili Siliku za poraz v finalu Superpokala pred začetkom sezone.

332115389 885552516060966 1798659415430450764 n

Razumljivo je bilo razočaranje pri Vrhničanih neizmerno, saj so se že drugo leto zapovrstjo v polfinalu zaključnega turnirja enakovredno kosali s favoriziranim Dobovcem in obakrat nesrečno izgubili po streljanju šestmetrovk. Gledano s širšega konteksta, pa ni razlogov za pretirano razočaranje, saj lahko Vrhničani optimistično zrejo v prihodnost.

Siliko je v prvih šestih sezonah nastopanja v 1. SFL osvojil že dve lovoriki (Superpokal), dvakrat prijetno presenetil in končal na 3. mestu državnega prvenstva ter se ob tem že štirikrat uvrstil na zaključni pokalni turnir. Vendarle pa se ni moč upreti vtistu, da je letošnja sezona nekaj posebnega, saj zgodovinsko gledano ekipa dosega daleč najboljše rezultate, kar je nedvomno plod dolgoletnega in sistematičnega dela futsal legende in trenerja domačih Mileta Simeunovića ter njegovih pomočnikov.

ekipa2

Ko je po nekaj prvih sezonah nastopanja v 1. SFL postalo več kot očitno, da bo vrhniški prvoligaš težko konkuriral za sam vrh ter pritegnil najboljše slovenske futsaliste, saj preprosto ne more slediti neizmerno višjim finančnim vložkom vodilnih konkurentov, se je klub zavestno in načrtno obrnil delu z mladimi.

Domačo ekipo so vsako leto, namesto z izkušenimi reprezentanti in tujci, ciljno dopolnjevali z mladimi obetavnimi upi, ki prihajajo iz Rovt, Sodražice, Idrije, Postojne, Litije ipd. ter se v celoti posvetili njihovemu razvoju. V ligi, kjer so tradicionalno kraljevale ekipe s prekaljenimi in izkušenimi futsalisti, je igranje s tako mlado ekipo pomenilo veliko tveganje in ogromno prejetih naivnih golov ter marsikateri visok in boleč poraz, v katerih so Miletovi mladci nabirali dragocene izkušnje.

tabela0

Več kot očitno pa se je pokazalo, da se je potrpljenje in vloženo delo minulih let izplačalo. Mladi talenti so z vsako odigrano tekmo iz sezone v sezono rastli, ekipa pa je tako, kljub mladosti, postala veliko bolj zrelejša, tako da je v tem času kar šest igralcev zaigralo tudi že za slovensko reprezentanco.

alca

Trenutno druga najmlajša ekipa v ligi tri kroge pred koncem rednega dela zaseda odlično 2. mesto, s samo točko zaostanka za evropskim Dobovcem (ki ima, mimogrede, drugo najstarejšo ekipo v ligi). Pravi obseg meteorskega napredka v igri v letošnji sezoni pa se razkrije šele, če primerjamo nekaj ključnih statističnih parametrov od sezone 2016/17 naprej.

tabela1   

tabela2

Ob tem še posebej veseli dejstvo, da je napredek dosežen prav na krilih mlajših igralcev, ki imajo vodilno vlogo v ekipi Mileta Simeunovića in nedvomno predstavljajo prihodnost slovenskega futsala.

Max Vesel, letnik 2001, drugič zapored izbran za najboljšega mladega futsalerja Slovenije

Jure Suban, letnik 2003, trenutno prvi strelec 1. SFL z 22 doseženimi zadetki (1,3 gola na tekmo)

Napredek so več kot očitno prepoznali tudi vrhniški ljubitelji futsala oz. malega nogometa in podporniki kluba, ki v vse večjem številu spremljajo petkove tekme v športni dvorani A. M. Slomška. Na sploh je Siliko po trenutno razpoložljivih podatkih NZS drugo najbolj gledano moštvo v 1. SFL. Če ob tem upoštevamo še dejstvo, da imajo Vrhničani enega bolje organiziranih klubov v Sloveniji, ki mladim igralcem omogoča najboljše pogoje za trening in priložnost za dokazovanje, se za prihodnost vrhniškega in tudi slovenskega futsala ni za bati.

Pred nami so še trije zadnji krogi rednega dela letošnje sezone, na katerih bo četa Mileta Simeunovića lovila čim boljši izhodiščni položaj za končnico. Čaka nas nadvse zanimiv zaključek prvenstva, kjer bo fantom zagotovo izdatno pripomogla tudi glasna podpora s tribun, ki so si jo z letošnjimi rezultati in prikazano igro nedvomno zaslužili.

MLAJŠE SELEKCIJE

V zaključno fazo prvenstva počasi prehajajo tudi mlajše selekcije. Vrhničani so znani po dobrem delu z mladimi in so do sedaj z mlajšimi selekcijami osvojili že tri naslove državnih prvakov (dvakrat s selekcijo U19 in enkrat z U13). Naraščujoča popularnost futsala med mladimi na Vrhniki je Siliku letos omogočila, da je prvič v tekmovanje prijavil kar tri mlajše selekcije (U13, U15 in U19), ki so se prav vse uvrstile v končnico državnega prvenstva.

Medtem ko je selekcija U13 žal že končala letošnjo sezono v četrtfinalu državnega prvenstva, selekciji U15 in U19 na odločilne boje še čakata. O njihovih rezultatih bomo, kot običajno, sproti obveščali na naših družbenih omrežjih.

mladi u13